Wat kan ik verwachten van een behandeltraject?

Intakegesprek

We starten altijd met een intakegesprek. Tijdens dit gesprek maken we kennis met elkaar en bespreken we waar je tegenaan loopt en wat je graag zou willen bereiken met de behandeling. Na afloop van dit gesprek kun jij beslissen of je verder wilt gaan. Ik vind het belangrijk dat je je veilig voelt om je verhaal te doen. Dus mocht je je niet prettig voelen bij het contact of bij de manier van werken, dan kun je het ook aangeven of beslissen om geen vervolgafspraak te maken.

 

Behandelplan

Na afloop van de intake stuur ik jou een vragenlijst toe. Op basis van ons eerste gesprek en deze gegevens van de vragenlijst stel ik een behandelplan op. Deze is op jou als persoon toegespitst, want ieder mens is tenslotte uniek. De problemen die jij ervaart zijn dat waarschijnlijk niet, ook al voelt dat vaak wel zo. Daarom werk ik met wetenschappelijk bewezen behandelmethodes, welke ik toespits op jouw problematiek, maar ook op een manier zodat het bij jou als persoon past. Dit plan bespreken we bij onze eerste sessie.

 

Sessies

Tijdens de sessies werken we grotendeels met de methodieken van de Acceptance and Commitment Therapy. We maken hierbij gebruik van metaforen en  doen veel (soms gekke) oefeningen. Deze oefeningen beklijven het beste wanneer je thuis ook oefent, zodat je uiteindelijk mij niet meer nodig hebt, maar je hier de rest van je leven profijt van hebt. Het aantal sessies hangt uiteraard af van jouw hulpvraag en wat jouw eigen wensen hierin zijn. Gemiddeld werk ik ongeveer met 8 sessies per cliënt. Een kort traject bestaat uit ongeveer 5 sessies en een lang traject uit 12-14 sessies. Uiteraard kun je na elke sessie besluiten te stoppen.

 

Follow up

Indien je het fijn vindt, kun je ongeveer 3 maanden na afloop van het traject een keer langs komen voor een opfrisgesprek. Op die manier kunnen we bespreken of je nog tegen dingen aanloopt en of je nog dingen mist in je dagelijks leven.

.